Warszawa, 10.02.2014 r.

Podaż na warszawskim rynku nieruchomości rośnie z roku na rok, jednak najwyższy popyt niezmiennie jest zauważany w kategorii tych samych mieszkań. Warszawscy single oraz młode małżeństwa poszukują nieruchomości dwupokojowych, zaś rodziny z dziećmi, trzypokojowych.

Wynika tak z obserwacji dewelopera Home Invest, którego inwestycje znajdują się w czterech różnych lokalizacjach na terenie Warszawy. W cenie są przede wszystkim mieszkania dwupokojowe o powierzchni od 40 do 45 metrów kwadratowych. Taka powierzchnia jest zupełnie wystarczająca dla singli lub młodych małżeństw, dla których jest to z reguły pierwsze, wspólne mieszkanie.

Młodzi cenią sobie funkcjonalne rozkłady lokali, które mogą zaaranżować w różny sposób, wedle swoich potrzeb. Nieruchomość dwupokojową można więc zaadaptować na dwie sypialnie, salon i gabinet do pracy bądź salon i pokój dziecięcy.

Minimum trzy pokoje dla rodzin

Inny trend w procesie poszukiwania mieszkania da się zaobserwować wśród rodzin mających co najmniej jedno dziecko. Poszukują one najczęściej lokali trzypokojowych o łącznej powierzchni od 55 do 65 metrów kwadratowych. O ile mieszkania na parterze nie zawsze cieszą się największym zainteresowaniem, o tyle dla młodych małżeństw z dzieckiem dodatkowa powierzchnia w postaci ogródka, które służy jako miejsce do bezpiecznej zabawy na świeżym powietrzu, jest nierzadko decydującym argumentem przy zakupie mieszkania.

„Dla rodzin z dzieckiem układ i funkcjonalność mieszkania jest bardzo ważna, podobnie jak lokalizacja samego osiedla. Ta wiąże się z bliskością przystanków komunikacyjnych, co w przypadku Warszawy oznacza stacje pierwszej oraz drugiej linii metra, a także przystanków tramwajowych i autobusowych. Dla takich klientów duże znaczenie ma też szybki dostęp do placówek zdrowia i nauki. Pod tego typu działalność zostały przewidziane lokale użytkowe w inwestycji Krasińskiego 58 na Żoliborzu. Ważnym aspektem pozostaje również cena, która przy większej powierzchni mieszkania jest z reguły niższa za metr kwadratowy w stosunku do mniejszych mieszkań dwupokojowych” – ocenia Janusz Miller, kierownik działu sprzedaży i marketingu Home Invest.

Rodziny cenią sobie również obecność zaplecza handlowo-usługowego w budynkach, w których decydują się na zakup mieszkania. Większość deweloperów dba więc o to, aby takie miejsca znalazły się na najniższych kondygnacjach. Dla rodzin z dziećmi ważnym czynnikiem jest też bliskość terenów zielonych, dlatego do popularnych lokalizacji należą takie dzielnice jak Wola, Bielany czy Żoliborz.

Parter czy mieszkanie „w chmurach”?

Do interesujących wniosków można dojść obserwując sprzedaż mieszkań na poszczególnych piętrach. Miarodajny wydaje się tutaj być przykład inwestycji Na Sokratesa na warszawskich Bielanach, w której znajduje się budynek 9-piętrowy.

Do tej pory prawie 53% mieszkań znajdujących się na czwartym piętrze zostało sprzedanych bądź zarezerwowanych, w przypadku piątego piętra jest to 47%. Inwestycja ta ma być oddana za rok, ale nieruchomości na tej wysokości cieszą się dużym zainteresowaniem już teraz. Inaczej przedstawia się sytuacja chociażby z mieszkaniami na najwyższym piętrze, gdzie łączny procent sprzedaży i rezerwacji jest prawie dwa razy niższy. Taka sytuacja może być spowodowana też ceną, która rośnie wraz z piętrem. Wybierając jednak mieszkania na najwyższych piętrach można będzie mieć lepsze widoki z okna.

Ponadto dużą popularnością cieszą się mieszkania, w których w największym pomieszczeniu okna znajdują się od strony południowej i zachodniej, dzięki czemu mieszkańcy mogą dłużej cieszyć się światłem naturalnym za dnia.

Nieco ciężej jest generalizować jeśli chodzi o pozostałe udogodnienia, ponieważ te zależą już od osobistych preferencji klientów. Warszawiacy chętnie kupują jednak mieszkania z przestronnymi balkonami, które posiadają także widną kuchnię lub aneks.

O Home Invest

Spółka Home Invest jest częścią grupy kapitałowej Home Group. Specjalizuje się w dziedzinie budownictwa mieszkaniowego i komercyjnego, tworząc nowoczesne rozwiązania w oparciu o doświadczenia profesjonalnej kadry menadżerskiej. Firma zarządza całościowym procesem inwestycyjnym od momentu pozyskania optymalnej lokalizacji, poprzez realizację inwestycji, aż do jej sprzedaży. Deweloper realizuje swoje inwestycje na terenie Warszawy i okolic, dbając o najwyższy standard świadczonych usług.

PR Account Executive

Tel. 720 908 122